Sostinė: Kairas
Gyventojų skaičius: 95 215 102
Plotas: 1 001 450 km²
Valstybinė kalba: Arabų
Išsivystimo lygis: Vidutinis

Egiptas visais laikais buvo didelių kontrastų kraštas: smėlėtos Afrikos dykumos, dulkėtos ir skurdžios lygumos ir vešlūs Nilo slėniai, skurdūs beduinų kaimeliai ir didingos faraonų šventyklos. Egiptiečiai, kad ir kokiomis sunkiomis sąlygomis gyventų, niekad nenukabina nosies ir nuolat šypsosi, moka džiaugtis tuo, ką turi. Patys egiptiečiai savo šalį skirsto į du kraštus – Juodąjį ir Raudonąjį. Juodasis Egiptas – tai derlinga žemė. Jos nedaug, tik Nilo delta ir siauras upės slėnis. Nuo potvynių metu pakrantėse nusėdusio juodo dumblo kilo krašto pavadinimas. Neatskiriama Egipto gamtos dalis – dykuma. Ją egiptiečiai vadina Raudonąja žeme. Dykumos plyti iš abiejų Nilo slėnių pusių. Paslaptingoji Egipto religija su senovės dievais seniai nugrimzdusi į praeitį. Dabar šiame krašte apie 90 proc. gyventojų išpažįsta islamą (musulmonai sunitai), o likusieji 10 proc. – koptai (egiptiečiai krikščionys), tačiau čia kruopščiai saugomi visi buvusių senųjų šio krašto civilizacijų paminklai. Kadangi Egiptas - musulmoniška šalis, alkoholio parduotuvėse negalima įsigyti, tačiau baruose, restoranuose, viešbučiuose jo rasite. Beveik visuose viešbučiuose yra nacionalinės kavinės ir restoranai, juose galėsite pasimėgauti puikiais Artimųjų Rytų patiekalais. Jie dažnai išsiskiria aštriu skoniu (naudojama daug prieskonių ir padažų). Daugybė skanių patiekalų ruošiama be mėsos ir žuvies. Egiptietišką virtuvę atspindi foul - rudų pupelių troškinys su svogūnais, daržovėmis ir prieskoniais. Būtinai paragaukite humus (viščiuko), kebabo (marinuotos avienos ar jautienos, keptos ant griliaus), tahina (piurė-padažo) su citrina, babaghamousse (piurė iš baklažanų su aliejumi ir actu), coussa (įdarytų aguročių), kofta (kotletų iš avienos ar jautienos), kalamui (keptų kepenų), machwi (baladžių su ryžių garnyru), mehallabeya (piene virtų ryžių su cukrumi ir džiovintais vaisiais). Karkadė - nacionalinis raudonos spalvos rūgštokas gėrimas iš hibiskuso (pas mus parduotuvėse vadinama Sudano rožių arbata). Egiptietiška virtuvė siūlo daugybę Nilo slėniuose užaugintų ryžių patiekalų su įvairiais Egiptui būdingais prieskoniais. Ypač skanūs desertai iš figų ir datulių (Egiptas užaugina daugiausiai datulių pasaulyje).



Jūs neprisijungęs !